Posebni slučajevi u primeni disonance

Posted: 5. septembra 2009. in Kontrapunkt 3. godina

POSEBNI SLUČAJEVI U PRIMENI DISONANCE

Sada ćemo se upoznati sa slobodnim načinima razrešenja disonance koja su bila dozvoljena čak i vrlo karakteristična za stil 16. veka:

  1. Nota kambijata ili fuksova skretnica. To je nenaglasena disonantna četvrtina uvedena postupnim silaznim pokretom iz koje se skače za tercu naniže u konsonancu i potom vraća u preskočeni ton, pa se ovo na neki način može shvatiti kao naknadno razrešenje disonance. U gornjem glasu to bi bio pokret 8756, a u donjem 3465.
  2. Drugi slučaj slobodnog razrešenja disonance redđi je od kambijate i naziva se napuštena skretnica. I ovo je takođe naknadno razrešenje nenaglašene disonantne četvrtine (2). Za razliku od kambijate iz koje se skače istim smerom kojim se u nju ušlo. Kod napuštene skretnice je skok u suprotnom smeru od smera uvođenja, takođe u konsonancu, a zatim se javlja razrešavajući ton, naknadno. Napuštena skretnica se javlja samo u gornjem glasu i pokret glasi: 6756.
  3. Treći slučaj naknadnog razrešenja sinkopirane zadržice tj. disonance je naknadno razrešenje sinkopirane disonance. Zadržični ton će tada imati trajanje četvrtine iz koje će melodija skočiti naniže u nenaglašenu drugu konsonantnu četvrtinu, da bi za njom naknadno usledio razrešavajući ton. U Palestrininom stilu skok iz sinkopirane disonance mogao je najčešće biti tercni, ali nešto ređe i kvintni. Ovakvo naknadno razrešenje sinkopirane disonance dolazi u obzir samo kod zadržica 7 u 6 – u gornjem glasu i 2 u 3 u – donjem glasu. Kod zadržica 2 u 3 u donjem glasu moguć je jedino skok kvinte iz sinkopirane disonance.
  4. Portament je nenaglašena druga ili četvrta četvrtina uvedena postupnim silaznim pokretom koja anticipira sledeću naglašenu notu, tj ponavlja isti ton. Portament mora biti konsonanta i u suštini ne predstavlja nikakvo slobodno razrešenje disonance koje obrađujemo u ovoj lekciji.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s