Zabranjene kvinte i oktave

Posted: 27. avgusta 2009. in Kontrapunkt 3. godina

ZABRANJENE KVINTE I OKTAVE

Kao i u harmoniji pored zabranjenih paralelnih prima, kvinti, oktava, zabranjeni su i ti antiparalelni pokreti. Antiparalelnim kvintama se naziva suprotno kretanje iz kvinte u duodecimu i obrnuto, a antiparalelnim oktavama suprotno kretanje iz oktave u primu i obrnuto, ili iz oktave u dve oktave i obrnuto.

Zabranjene su takodje i akcentne kvinte i oktave tj. pojava dve kvinte ili dve oktave na dva uzastopna jaka taktova dela, tj dve teze. Jedino se kod primena sinkope mogu dozvoliti akcentne kvinte, jer one praktično ne nastupaju zajedno već razlomljeno.

Naknadne kvinte i oktave su dve kvinte ili dve oktave na dve uzastopne arze ili na dve uzastopne nenaglašene polovine i one su upadljive i za izbegavanje naročito ako su silazne, međutim uzlazne naknadne kvinte su jedine koje se mogu tolerisati. Naknadne oktave su zabranjene.

Skrivene kvinte i oktave podrazumevaju istosmerni ulazak u kvintu ili oktavu iz nekog drugog intervala. U harmoniji su se skriveni intervali u većini slučajeva tolerisali. U kontrapunktu skriveni intervali uopšte nisu dozvoljeni, pa se iz toga može zaključiti da se u svaku oktavu, primu ili kvintu mora ući suprotnim pokretom dva glasa.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s