Sazvučja na arzama

Posted: 23. avgusta 2009. in Kontrapunkt 3. godina

SAZVUČJA NA ARZAMA

Ukoliko u zadatku nema četvrtina nenaglašena druga ili četvrta polovina može biti disonanca, međutim ovo je u praksi nerealan slučaj, pošto u svakom zadatku ima četvrtina, pa onda slobodno možemo zakljuciti da su sve polovine u stvari naglašene i da jedino mogu biti konsonance. Disonance mogu biti samo nenaglasene četvrtine (druga i četvrta četvrtina), a te se disonantne četvrtine mogu pojavljivati ili kao prolaznice ili kao skretnice. Prolaznice su dozvoljene i uzlazne i silazne i u uzlaznom i u silaznom smeru, dok su skretnice dozvoljene samo kao donje, tj. silazne skretnice. Zazvučja na arzama (na mestu druge ili četvrte četvrtine takođe mogu biti i konsonance i tada se u njih moze ući ili izaći skokom. Jedino se disonantne nenaglašene četvrtine moraju uvesti i izvesti postupno.

Ponekad u praksi na trećoj, relativno naglašenoj četvrtini, kada je reč o postupnom silaznom pokretu načinjenom od polovine i dve četvrtine ili pak od 4 četvrtine, ta treća relativno naglašena četvrtina ukoliko je okružena sve samim konsonancama može biti i disonananca, zvana „teška prolaznica“.

Ukoliko se u toku zadatka pojavi prima između dva glasa bez obzira da li je na tezi ili arzi iz nje se mora izaći postupnim i suprotnim pokretom dva glasa (iz prime u tercu).

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s