Makedonija i Crna Gora

Posted: 23. avgusta 2009. in Etnomuzikologija 3. godina

MAKEDONIJA

Dvoglasno pevanje je više zastupljeno od jedoglasnog.

Dvoglasne pesme se dele na dve grupe:

1. Orovodne – zastupljene su u istocnoj Makedoniji, izvode se u kolu, silabično, pevaju uglavnom devojke, antifono
2. Bezmenzuralne pesme – izvode se uz običaje, vrlo raspevane, melizmatične. Pevaju se u celoj Makedoniji. Pevaju najčešće tri pevacice koje počinju i završavaju istovremeno i unisono. Prateći glas je vrlo cesto bordunskog tipa na neodređenom glasu ili slogu ili izgovara tekst na istom tonu (ritmizovani bordun). Najčešći intervali koji se javljaju tokom pevanja su prime i sekunde, kadenca je unisona. Čest je aksak ritam ( nepravilna ritmicka podela 3-2-2), neobična vokalna ukrašavanja (izvikivanje, poniranje glasom), umetanje reči koje nemaju veze sa integralnim tekstom (lele, mori…)

makedonsko oro


CRNA GORA

Jednoglasno pevanje se zadržalo u centralnom, planinskom području u kome su najočuvaniji stari običaji života i privređivanja. Dvoglasje u tom području je retko.

U oblastima koje se graniče sa Raškom i Metohijom primetni su uticaji muslimanske tradicije – česti melizmi i P2 u tonskom nizu.

Na primorju, tj. u Boki, sreću se melodije slične Dalmainskim – 2-3 glasne.

U Crnoj Gori su veoma verno sačuvani običaji, naročito religiozni i društveni. Za svadbene običaje i veselja uopšte vezano je postojanje velikog broja narodnih igara.

Tužbalice su na ovom području sačuvane bolje nego igde na Balkanu. Tuže najčešće žene, a postoje i profesionalne narikače.
Pevanje uz gusle je najzastupljeniji i najznačajniji vokalno-instrumentalni oblik u Crnoj Gori koji aktivno živi i danas.
Znatan deo crnogorskog kulturnog blaga čine još i pripovetke, poslovice, anegdote i uopšte usmeno predanje je izuzetno bogato.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s